338. Gustau II Adolf: el lleó del nord

El segle XVII és considerat per molts historiadors “el segle de ferro” arran de la gran quantitat de conflictes militars que es van viure a l’Europa. Ja superades les guerres de religió del segle passat, el 1600 portaria un nou tipus de conflicte militar molt més complex als estats occidentals. El màxim exponent d’aquestes guerres seria la Guerra dels Trenta Anys.

Aquest conflicte va començar com una disputa interna dins de l’Imperi Germànic, però a mesura que va anar avançant es va internacionalitzar i van començar a intervenir-hi potències exteriors com els nostres protagonistes d’avui: el Regne de Suècia.

Gustau II Aldof de Suècia

Liderats pel monarca Gustau II Adolf, el modernitzat i nombrós exèrcit suec passarà a ser un protagonista que canviarà el curs de la guerra que fins llavors els Habsburg catòlics portaven les de guanyar. En aquest context, el rei suec s’acabarà guanyant el sobrenom que l’acompanya: el lleó del nord.

Qui va ser Gustau II Adolf? Com va superar dècades de guerra constant a Suècia? Quines van ser les claus de la seva eficient intervenció a la Guerra dels Trenta anys? Com van ser les reformes militars que va impulsar?

Avui, a les Portes de Troia, repassarem el context de l’Europa d’inicis del segle XVII i fixarem la nostra mirada en un moment de la Guerra dels Trenta Anys protagonitzat pel Regne de Suècia i Gustau II Adolf, el lleó del nord.

Leave a Comment