339. Les set meravelles del món antic

A l’ésser humà li encanten les llistes. Les sèries més aclamades de la història, els millors llibres mai escrits, els llocs que has de visitar abans de morir… Allà on mirem, algú ha elaborat una llista de coses que has de fer, veure, visitar, menjar o practicar per arribar a copsar la plenitud de la vida.

Set meravelles del mon antic piramides

Podem pensar que aquest és un gest de la contemporaneïtat, però el cert és que és una pràctica antiquíssima. Sense anar més lluny, les set meravelles del món antic neixen d’aquest mateix impuls: reunir sota el paraigües d’una llista assumible les grans proeses tècniques i arquitectòniques de l’Antiguitat. Reunir en un mateix llistat les piràmides d’Egipte, el far d’Alexandria, una gegantina estàtua de Zeus o la tomba d’un reietó de l’Àsia Menor respon a aquest impuls completista del turista erudit.

Quan va aparèixer aquesta dèria per fer llistes de monuments? Quins elements en van formar part? Intentarem respondre aquestes i moltes preguntes més al programa d’avui.

Leave a Comment