322. El setge de Szigetvár

El segle XVI és un període farcit de conflictes armats entre els principats cristians europeus: les Guerres d’Itàlia, les Guerres de Religió a França i a l’Imperi, la Guerra dels 80 anys a les Províncies Unides… Però, paral·lelament, una gran potència estrangera avança des de l’est: l’Imperi Otomà. Amb una forta embranzida, un exèrcit modernitzat, una logística avançada i unes xifres impensables, els otomans es llençaran a la conquesta d’Europa.

Meisner_Dániel_metszete_Szigetvárról_1625

La Conquesta de Constantinoble, les batalles de Mohács i Lepant… Són episodis que representen aquest avenç sobre europa. Tanmateix, entre aquestes grans i famoses batalles, trobem un enfrontament més desconegut: el Setge de Szigetvár. Un episodi on perdran la vida dos personatges molt carismàtics i protagonistes d’una mitologia molt extensa: Solimà el Magnífic i Zrinski. Aquest últim, menys present en el nostre imaginari, protagonitzarà la defensa Szigetvár en unes circumstàncies molt desfavorables.

Quin era l’equilibri de poders a l’Europa de l’Est del segle XVI? Quina manera de fer la guerra es va imposar? Com va ser el Setge de Szigetvár? Quines conseqüències va tenir?  I, sobretot, com evolucionarà el mite de Zrinski al llarg de la història?

Leave a Comment