321. La primera guerra carlina (1833-1840)

L’any 1833 Ferran VII mor deixant la seva filla Isabel com a reina i la seva dona com a regent. Els partidaris del seu germà, Carles Maria Isidre, van iniciar un cop d’estat que, arran del seu fracàs, va desembocar en la coneguda com a primera guerra carlina o guerra dels 7 anys.

S’iniciaven així les guerres civils del segle XIX a Espanya emmarcades clarament en un conflicte polític, econòmic i social molt més gran que una disputa borbònica pel tron. Estem parlant del pas del convuls moment de canvi entre el món d’Antic Règim i la configuració de l’Estat Liberal. Aquest primer esclat violent finalitzaria a Bergara l’any 1939, amb la famosa abraçada entre el carlí Maroto i el militar liberal Espartero, però el conflicte pel manteniment dels vells privilegis dins el marc de l’Estat Liberal serà el teló de fons que marcarà el ritme de l’evolució del país durant bona part del segle.

Carles Maria Isidre

Qui eren els carlistes? Quins suports tenien entre la població? Com era la correlació de forces en el sí del bàndol contrari, el dels isabelins? Aquesta setmana A les Portes de Troia parlem de la Primera Guerra Carlina, entre 1833 i 1840.

Leave a Comment