87. La Història i les noves tecnologies

Sovint es diu que Herodot, un historiador grec del segle cinquè abans de Crist, és el pare de la Història. Ha plogut molt des de que aquest, o Tucídides, que va viure poc després, assentessin les bases del que havia de ser una reflexió sobre la Història i els esdeveniments que la conformen. Pel camí la Història, com a disciplina, s’ha anat servint de més i més eines per a fer la seva feina (l’arqueologia, la crítica textual, l’anàlisi estadístic o la sociologia en són alguns exemples) però… ha canviat molt la forma de pensar  i de donar forma a la Història? Com han afectat els canvis tan vertiginosos a nivell tecnològic que s’han produït en les últimes dècades a les Humanitats?

bscjuegodosCaptura de pantalla d’Evolving Planet, un videojoc en el qual el jugador serà un arqueòleg en tota regla

Aquesta setmana, de la mà d’en Xavier Rubio Campillo, reflexionarem sobre el paper de les noves tecnologies en l’estudi de la Història i en la seva difusió. Què són les Humanitats Digitals? Què poden aportar les noves tecnologies a la recerca del passat? I a la divulgació del coneixement?

 

Leave a Comment