88. La batalla de Cannes (216 aC)

La història de Roma és una història plena de triomfs. La Roma mil·lenària que, deixant enrere els set turons de la ciutat, es va estendre per Itàlia primer, pel Mediterrani després i, fins i tot, va a arribar a llocs tan dispars com les Illes Britàniques, els boscos alemanys o el Pròxim Orient.  La Roma victoriosa, amb els seus exèrcits de legionaris, la seva maquinària bèl·lica perfecta, la modernitat. O això és el que sempre se’ns diu, tot i oblidant que en molts moments de la seva història Roma va estar contra les cordes.

Battle of Cannae

Aníbal Barca és un d’aquells personatges que refuten la invencibilitat romana. El general cartaginès va desplegar una guerra sense quarter contra la República Romana, en un combat que era una extensió de la lluita pel control del Mediterrani que romans i cartaginesos portaven dècades desenvolupant.

Aníbal ha passat a la  història com un gran general, com un estratega consumat. El seu moment de màxim esplendor va arribar el 2 d’agost de l’any 216 abans de Crist.  Aquell dia, prop de la ciutat romana de Cannes, situada a l’Apúlia, Aníbal derrotava sense pal·liatius a un exèrcit de més de 80.000 soldats romans i semblava que la derrota de la República Romana havia de ser imminent.

Benvinguts a les Portes de Troia, benvinguts a Cannes.

Leave a Comment