340. Les màquines de Leonardo da Vinci

A cavall dels segles XV i XVI, a una Itàlia immersa en guerres intestines, al bell mig dels interessos dinàstics de les grans potències europees i en ple Renaixement, apareix un nom que ens sona moltíssim: Leonardo da Vinci.

En major o menor mesura, tots el coneixem: el pintor de la Mona Lisa i del Sant Sopar, l’il·lustrador de l’Home de Vitruvi, el dibuixant de centenars d’esborranys. Un personatge tan polivalent que durant la seva vida va ser pintor, escriptor, músic, arquitecte, filòsof, enginyer… Per resumir-ho, da Vinci encarna, a la perfecció, l’home universal del Renaixement i de l’Humanisme.

Leonardo da Vinci invents màquina voladora

Avui, però, no ens centrarem en l’artista, sinó que fixarem la nostra mirada en l’inventor i en l’enginyer. Leonardo idearà desenes d’invents: des de màquines voladors fins a enginys tècnics, passant per tot un repertori de màquines bèl·liques filles del moment de guerra constant que estava vivint.

Qui va ser Leonardo da Vinci? Què coneixem realment sobre ell? Quins invents va crear? Es van arribar a construir? Quin era el seu objectiu quan dissenyava màquines?

Avui, A les Portes de Troia, parlarem sobre les màquines de Leonardo da Vinci i el context en què van ser creades.

Leave a Comment