307. La llarga ombra d’Ulisses

Hi ha poques figures a la literatura tan fascinants com la d’Odisseu (Ulisses pels romans), no només per la seva participació a la llarga guerra de Troia sinó, i ben especialment, pels seus viatges fantàstics narrats a l’Odissea, d’Homer.

Ulises sirenes

Personatge polièdric, ple de llum però també d’ombres, la seva imatge projecta sobre la literatura occidental una llarga ombra, que podríem resseguir fins al l’Ulisses de Joyce, ja al segle XX. Savi, mentider, poeta, polític, navegant, explorador… la seva figura no s’esgota en una única categoria.

Aquesta setmana, repassarem la història d’aquestes màscares i, ben especialment, la noció que del personatge es tenia tant a la mateixa Antiguitat Clàssica com durant l’edat mitjana i la primera modernitat.

Leave a Comment