272. La batalla de Lechfeld (955)

Al llarg de la història hi ha batalles que ho canvien tot, que signifiquen un abans i un després. La batalla que tractarem al llarg del programa d’avui és una d’aquestes. Us donarem algunes pistes: va enfrontar a un poderosíssim poble no cristià, enemic de l’Església, procedent de l’Est, que semblava imparable. En aquesta batalla, un cabdill cristià reuní les seves tropes i a través de la seva perícia militar, va frenar de manera definitiva l’avenç d’aquests enemics sobre Europa. A més a més, el vencedor d’aquesta batalla i els seus successors van saber erigir-se com els defensors de la Cristiandat i van rebre, de mans del Papat, la corona imperial i van engegar tot un programa polític de recuperació del món romà i la seva legitimitat.

Batalla de Lechfeld - any 955

Arribats a aquest punt, cal un aclariment. No dedicarem el programa d’avui, tot i que ho sembli per aquesta introducció, a la Batalla de Poitiers de l’any 732, en la qual Carles Martell i els seus homes van derrotar a les tropes procedents d’al-Andalus i van aturar el seu avenç més enllà dels Pirineus. El dedicarem a la batalla de Lechfeld, a l’altra banda de l’Europa cristiana i separada per més de dos-cents anys. Una batalla potser més desconeguda però tant important o més que la de Poitiers per definir la forma d’Europa durant l’edat mitjana.

Leave a Comment