174. Amundsen i la conquesta del pol sud

El 14 de desembre de 1911, Roald Amundsen i el seu equip van convertir-se en els primers a arribar al pol sud. L’expedició havia iniciat el seu camí un centenar de dies abans amb la intenció d’assolir un dels darrers grans reptes en l’àmbit de les expedicions d’exploració del planeta.

Amundsen havia crescut amb una mentalitat d’aventurer i ja de jove va iniciar la seva trajectòria emmirallant-se amb un altre noruec, Nansen, l’home que havia creuat Groenlandia en esquís i que havia marcat un abans i un després en les exploracions àrtiques. Però quan Amundsen ja ho tenia tot apunt per iniciar el seu assalt al pol nord, va rebre la notícia que la gesta ja havia estat assolida. Lluny de deprimir-se, va canviar el seu objectiu i va atravessar l’Atlàntic per conquerir el punt més meridional del planeta.

1200px-Amundsen_in_fur_skins

Allà l’expedició Scott tenia el mateix repte, i començava una cursa contrarellotge per assolir un èxit que no coneixia premi de consolació. Després de dies de travessa, Amundsen i els seus quatre companys van acomplir el seu objectiu en una expedició molt ben plantejada des del minut zero, amb un equipament pioner i amb una cinquantena de gossos groenlandesos que marcarien la diferència.

Avui a les Portes de Troia ens acostarem a la vida d’un dels noruecs més famosos i a una de les gestes més glorioses en l’àmbit de les exploracions, l’arribada al pol sud per Amundsen i el seu equip.

Leave a Comment