171. Armagnacs contra Borgonyons

La Guerra dels Cents Anys és un dels esdeveniments més coneguts de l’Edat Mitjana. Un conflicte que va durar 116 anys i que va enfrontar a anglesos i francesos pel control del regne de França, en un típic conflicte dinàstic de la Baixa Edat Mitjana. Aquesta llarga guerra va estar farcida d’expedicions militars, cavalcades, traicions, assassinats, maniobres polítiques i llargues treves i va implicar a personatges tan icònics com Enric V d’Anglaterra, el duc Felip el Bo de Borgonya o Joana d’Arc, la doncella d’Orleans.

JeansansPeurrasesinato

El que potser no és tan conegut és que al bell mig d’aquesta llarga guerra va haver-hi una altra: una guerra civil dins de la més alta aristocràcia francesa que va enfrontar durant anys als partidaris de la casa d’Orleans, els armagnacs, als partidaris de la casa de Borgonya, els borgonyons. Vista amb perspectiva, aquella guerra va estar plena de moments impactants per la nostra mentalitat novelesca de la història:  cruels assassinats, revoltes populars, bruixes i intrigues polítiques que van acabar amb un fet ben modern: la construcció nacional de França.

Aquesta setmana, doncs, ens endinsarem en el mon de la gran aristocràcia francesa de principis del segle XV.

Leave a Comment