164. Les dones a la Primera Croada

Les Croades a Terra Santa són dos dels elements que més aviat ens venen al cap quan parlem de l’Edat Mitjana. Un gran espectacle bèl·lic en un escenari místic i exòtic, on els cavallers europeus duen a terme heroiques gestes de conquesta, a mig camí entre el guany espiritual i una empresa colonial. Les Croades, amb els seus cavallers, els seus templers i les seves grans batalles, semblen – com també ho sembla l’Edat Mitjana en el seu conjunt – un terreny cent per cent masculí.

images

El cert, però, és que al moviment croat i ben especialment a la Primera Croada (l’única croada a Terra Santa que va ser un èxit) van participar-hi no només homes. Les dones van anar a les Croades i van tenir un paper importantíssim en la consolidació del regne de Jerusalem i en el dia a dia d’aquest.

Avui, a les Portes de Troia, volem interrogar-nos sobre quin va ser el paper de les dones a la Primera Croada.

Leave a Comment