163. El pessimisme com a forma de pensar Espanya

Ja des del segle XIX, una de les constants a l’hora d’apropar-se a la idea d’Espanya, dins del propi nacionalisme espanyol, és la del pessimisme que bona part dels intel·lectuals que han pensat el fet nacional ha demostrat a l’hora de definir què és Espanya o quin és el seu futur.

En aquest sentit, la decadència nacional ha estat una de les idees de major recorregut en aquesta idea del pessimisme nacional: La llegenda Negra, el paper dels Àustries menors o la Inquisició formen part d’aquest “catàleg dels horrors” de la història espanyola, utilitzats un i altre cop per presentar una visió decadent del país durant tota l’Edat Moderna.

Jose-Ortega-Y-Gasset

La instauració del liberalisme al llarg del segle XIX no va solucionar res. Més aviat va intensificar les visions catastrofistes: els pronunciamientos militars, els conflictes socials, el caciquisme o els Desastres de Cuba i d’Annual van anar bastint un estat d’ànim respecte a la salut de la nació espanyola ben pessimista.

De tot això i d’alguna cosa més parlarem aquesta setmana al programa.

Leave a Comment