134. Dràcula i Skanderbeg: dos mites de la resistència antiotomana

A principis del segle XVI corria per tota Europa un llibre sobre les heroiques gestes d’Skanderberg, un príncep albanès que havia dut a terme una esforçada resistència contra la invasió otomana d’Albània. El llibre, (la història de la vida i les gestes d’Skanderberg, príncep dels epirotes) va ser traduït ràpidament del llatí a l’alemany, l’italià, el portuguès, el francès, l’anglès i el castellà, una mostra contundent de l’interès que per tota Europa hi havia sobre el personatge.

I és que les acciones d’Skanderberg van esdevenir a l’època moderna un dels mites europeus sobre la resistència contra l’avenç de les tropes musulmanes,que van arribar a posar setge a Viena en diverses ocasions i encara avui és un heroi nacional pels albanesos.

Vlad Tepes

Però Skanderberg no va ser l’únic combatent que es va guanyar la fama davant dels otomans. Vlad III Tepes, a Rumania, també va destacar per les seves cruels actuacions contra l’exèrcit otomà. En aquest cas, però, la fama el va tractar pitjor… Avui el coneixem per ser l’origen del malvat comte Dràcula.

Com va ser la vida d’aquests dos personatges? I la seva llegenda pòstuma? Avui, a les portes de troia, intentarem posar-hi llum sobre la vida del príncep de les tenebres.

Leave a Comment