110. La Línia P, una xarxa de búnquers al Pirineu

Als anys quaranta del segle XX, en un país desolat per la guerra civil, el dictador Francisco Franco va iniciar la construcció d’un projecte faraònic, la Línia P o Línia Pirineus. Encara avui força desconegut, aquest projecte pretenia crear una barrera defensiva als Pirineus de més de 10.000 búnquers que evités una invasió enemiga des de França. Malgrat que no van arribar a construir-se tots els búnquers previstos, aproximadament se’n van edificar uns 4.500, sobretot en zones de fàcil accés des de França com ara a la Cerdanya.

La Línia P va suposar una gran despesa per l’estat, tot i que va ser un projecte que es va mantenir en secret durant anys. Finalment, els búnquers mai es van fer servir, però a molts racons del Pirineu són encara ben visibles.

1224_bunker_numero_uno_2

Avui volem conèixer de primera mà què és la Línia P i en què va consistir el projecte. Volem saber quins tipus de búnquers es van edificar, quines funcions tenien i si realment haguessin estat viables en cas d’invasió enemiga. S’hi van destinar presos republicans per la seva construcció, o va ser un projecte simplement militar? I avui en dia, què en queda d’aquests búnquers abandonats?

Leave a Comment