101 – L’ocupació nazi d’Holanda

Durant bona part de la Segona Guerra Mundial, l’Alemanya nazi va dominar gran part d’Europa i més enllà. Des de les planures russes, fins a Hendaia. Des de la punta més al nord de Noruega, fins al desert del Sàhara. L’expansió alemanya va ser ràpida i eficaç. Allà on arribaven els nazis adaptaven les institucions i el govern que més els convenia per dominar el país.

Per això, Holanda és un cas singular dins dels territoris ocupats. Com a poble germànic, Hitler tenia la intenció d’assimilar-los dins del Tercer Reich. Tot i que la seva llengua no era l’alemany, els considerava de raça ària, i per tant tenien un lloc en el seu imperi bén diferent a la resta de territoris ocupats.

holanda

Ara bé, la gran majoria d’holandesos no compartien aquesta visió. La seva voluntat no era unir-se ni implicar-se en un futur imperi nazi. Però a la vegada eren conscients que si el cosí-germà alemany decidia passar-los per sobre, ells no tenien ni població ni recursos per fer-ne front a la invasió. Per això quan esclata la guerra, Holanda intenta jugar les cartes de la diplomàcia per no veure’s esquitxada. Però la seva situació estratègica i la voluntat dels alemanys de conquerir tota Europa van deixar en no-res les intencions dels holandesos.

Avui ens apropem al país dels canals, dels molins i les tulipes per veure què hi va passar allà durant la Segona Guerra Mundial.

Leave a Comment