100. La primera volta al món: el viatge Magallanes-Elcano

A finals del segle XV, les monarquies hispànica i portuguesa es disputaven l’hegemonia dels mars. El 1492 Colon havia descobert Amèrica pels interessos hispànics, però pocs anys més tard, el 1499, els portuguesos van arribar a les Índies. L’objectiu d’uns i d’altres era localitzar les illes de les espècies per tal de poder portar directament a Europa un dels productes més cotitzats del moment, i per aquelles dates eren els portuguesos els què guanyaven la cursa.

Des de la cort hispànica, tanmateix, no van tirar la tovallola, i quan el 1518 un mariner portugués, Fernando de Magallanes, es va oferir a conduir-los per la ruta americana fins les illes Moluques van finançar-li l’expedició. L’any següent, cinc embarcacions sortien de Sanlúcar de Barrameda i iniciaven la que seria la primera volta al món de la història, el viatge de Magallanes – Elcano.

Hernando_de_Magallanes_del_museo_Madrid

Malgrat que van reeixir en el seu primer objectiu, el viatge va topar amb més entrebancs dels esperats. Avui volem descobrir les claus d’aquest viatge, volem saber els avatars amb què van trobar-se els seus protagonistes i conèixer de primera mà la ruta que van seguir.

Leave a Comment