70. La cursa espacial

El 4 d’octubre de 1957 es va fer un petit pas per l’home però un gran pas pels objectes que orbiten al voltant del nostre planeta. Per primera vegada la Lluna no estava sola. Els enginyers soviètics es van encarregar de donar-li un company de jocs, efímer però bén significatiu: l’Sputnik 1. Aquesta efemèride va marcar el tret de sortida d’una cursa tecnològica, logística i propagandística entre l’URSS i els EUA que, durant més d’una dècada, va situar-se en l’avantguarda del desenvolupament tecnològic i que va crear icones ben importants: la gossa Laika, Yuri Gagarin, el vol de l’Apol·lo 11…

Sputnik 1

Tot i que tot semblava indicar que la Unió Soviètica portava la capdavantera en aquella estranya cursa, qui va endur-se el triomf més rellevant van ser els Estats Units, enviant la primera tripulació a la Lluna i realitzant el primer allunatge, l’any 1969. Però, per quins motius va començar aquesta cursa espacial? Com es van desenvolupar els projectes d’ambdues potències? Quines van ser les seves principals etapes? I com l’arribada a la Lluna?

De tot això, i d’alguna coseta més, parlarem aquesta setmana al programa.

 

Leave a Comment