319. Els proveïdors catalans dels exèrcits de Felip V

Quan parlem d’història de la guerra, ens venen al cap conflictes armats, batalles, setges, armes, equipament i tot un seguit de noms propis de famosos generals. Tanmateix, ens oblidem molt sovint d’un dels factors més importants però menys atractius cinematogràficament: la logística i el proveïment. Munició, uniformes, armes, farratge, alimentació, pólvora, eines…

Per posar llum sobre aquest engranatge militar més desconegut, repassarem la història del proveïment de les tropes dels exèrcits moderns. Ens centrarem, sobretot, en el cas de les tropes de Felip V i en els seus proveïdors catalans de després de la guerra de Successió.

proveïment 1714

Quin cost tenia la logística militar? Qui proveïa els exèrcits? Què impulsava un particular a dedicar-s’hi? Quins van ser els principals proveïdors catalans? Què implicava entrar al negoci?

Per respondre aquestes qüestions, avui, a les portes de Troia, ens endinsarem en els exèrcits de Felip V i en casos particulars de proveïdors catalans.

Leave a Comment