317. Les guerres d’Schleswig i Holstein

L’Europa del segle XIX és un escenari molt dinàmic: revolucions liberals, auges i caigudes d’imperis i emperadors, unificacions, guerres de coalició, consolidació de la Revolució Industrial, naixement del moviment obrer…

Submergits en un fervent ambient nacionalista i romàntic, el Regne de Dinamarca i el Regne de Prússia es disputaran uns territoris que uneixen l’Europa central amb els Països Nòrdics: els ducats de Schleswig i Holstein.

Els danesos, alimentats per un miratge del que van ser al passat, i els prussians, anhelosos d’adquirir unes posicions estratègiques a la costa, protagonitzaran dues guerres pels ducats.

Quines són les arrels històriques de la disputa? Com va influir l’auge dels nacionalismes en l’esclat de les guerres? Hi havia interessos internacionals sobre el territori? Com es van desenvolupar els conflictes?

Leave a Comment