312. Els Balcans: Guerra freda i actualitat

Estem acostumats a comprendre la majoria dels jocs polítics contemporanis europeus. Coneixem la història i el tarannà de la majoria dels països europeus. Tanmateix, hi ha una zona que molts cops se’ns escapa: els Balcans.

Efervescència social, processos d’independència, inestabilitat política, feixismes, socialismes, guerres, canvi de fronteres, Tito, moviments de població, conflictes ètnics i religiosos… Són idees que ens venen al cap quan projectem els Balcans de finals del segle passat. Per comprendre la complexitat de la regió, ens hauríem de remuntar a la conquesta otomana de fa 500 anys.

bunkers

Avui continuem el nostre viatge en la història contemporània dels Balcans: partirem del final de la Segona Guerra Mundial i arribarem a la situació actual del territori.

Què van ser les repúbliques populars dels Balcans? Iugoslàvia va ser un estat satèl·lit de la Unió Soviètica? Com va ser la caiguda dels socialismes balcànics? Quines van ser les causes de les Guerres de Iugoslàvia? I, sobretot, quin paper va tenir la comunitat internacional?

Leave a Comment