311. Els Balcans: del segle XIX a la Segona Guerra Mundial

Estem acostumats a comprendre la majoria dels jocs polítics contemporanis europeus. Coneixem també la història i el tarannà de la majoria dels països europeus. Tanmateix, hi ha una zona que molts cops se’ns escapa: els Balcans.

Efervescència social, processos d’independència, inestabilitat política, feixismes, socialismes, guerres, canvi de fronteres, Tito, moviments de població, conflictes ètnics i religiosos… Són idees que ens venen al cap quan projectem els Balcans de finals del segle passat.

repartiment dels balcans

Per comprendre la complexitat de la regió, ens hauríem de remuntar a la conquesta otomana de fa 500 anys. Avui, però, ens disposem a posar una mica d’ordre a la història d’aquest convuls territori remuntant-nos al segle XIX i recorrent-ne el camí fins la Segona Guerra Mundial.

Com els països balcànics s’independitzen de l’Imperi Otomà? Per què les Guerres dels Balcans són imprescindibles per comprendre la Primera Guerra Mundial? Com serà el període d’entreguerres d’aquests països? Quin serà el seu paper a la Segona Guerra Mundial?

Leave a Comment