310. Kamehameha el Gran

Les illes de Hawaii són molt famoses en la nostra cultura occidental: platges infinites, palmeres, els balls hula, els cocos, el surf… Però també ens sonen per escenaris de la Segona Guerra Mundial com l’atac japonès a Pearl Harbor. Ara bé, som molt poc coneixedors de la seva història i de com era la seva societat abans que les illes fossin un fenomen mediàtic i turístic.

Kamehameha Hawaii

Al programa d’aquesta setmana, ens proposem despullar les illes del seu ventall paradisíac i analitzar-ne un personatge històric importantíssim: Kamehameha. A part de ser una tècnica de combat de Bola de Drac, també va ser l’unificador de les illes de Hawaii, el primer rei de l’arxipèlag i el protagonista de moltíssimes llegendes i profecies. Kamehameha va ser la frontissa entre un arxipèlag dispers i tribal i un regne unificat i occidentalitzat. La seva fama era tan potent i es va estendre tan lluny que al cor d’Europa se’l coneixia com “El Napoleó del Pacífic”.

Com era la societat hawaiana abans de l’arribada dels europeus? Qui va ser Kamehameha? Quins trencaments per la història de Hawaii va portar el seu regnat?

Avui, repassarem un episodi imprescindible de la història de Hawaii a través d’aquest personatge.

Leave a Comment