297. La batalla d’Arausio (105 aC)

La batalla d’Arausio, l’any 105 a.C. va tenir lloc entre el poble d’Arausio, actual Aurenja, ben a prop d’Avinyó, i el riu Roine. Va ser la major catàstrofe que van patir les legions romanes a l’època de la República, inclús més que Cannae. Emmarcada al context de la Guerra Címbria, la batalla d’Arausio es coneix bastant malament perquè cap font antiga la relata, i es creu que va ser una confederació de tribus cimbres i teutones els qui van derrotar als romans. L’exèrcit romà era més nombrós que el que la República havia portat al camp de Cannae i la massacre encara va ser superior. L’exèrcit de tribus cèltiques i germàniques els superava en número. Malgrat aquesta derrota, Roma es recuperaria i acabaria guanyant la Guerra Címbria.

Batalla d'Arausi

Aquesta setmana, A les Portes de Troia, parlem del desastre d’Arausio i de com va agreujar la crisi del model polític-militar romà, com va catapultar la figura de Gàius Màrius i perquè es considera l’avant-sala de la guerra civil a Roma i del posterior sorgiment de l’Imperi Romà.

Leave a Comment