278. La querella de les investidures

Papat i Imperi són dos dels grans poders que ens venen al cap quan pensem la política medieval: grans figures, les de papes i emperadors, que s’ensenyorien del panorama polític i espiritual de l’Europa del moment. Personatges com Carlemany, creador de l’imperi carolingi, o Urbà II, el papa que va predicar la Primera Croada al concili de Clermont.

Conflicte de les investidures - Enric IV Gregori VII

Però el cert és que les relacions entre papes i emperadors no van ser sempre plàcides. Uns i altres van protagonitzar un dels conflictes més sonats, el conegut com la “querella de les investidures”, entre finals del segle XI i principis del segle XII.

Aquest setmana repassarem els perquès i els principals protagonistes d’aquesta lluita, que va canviar les regles de joc del binomi Papat – Imperi.

Leave a Comment