276. Gerónimo i la fi de les guerres índies

Coneixem l’expansió estatunidenca cap a l’Oest i les guerres contra els indis a través del cinema i de la literatura del far west. Un discurs idealitzat que amaga un genocidi contra les poblacions indígenes que, perseguides, combatudes i en el millor dels casos, arraconades en reserves van veure, durant el segle XIX, desaparèixer el seu món.

Gerónimo indi

Aquesta idealització del conflicte, com qualsevol matèria èpica, va portar també a la creació d’herois i antiherois, així a la popularització de personatges que encara avui es mantenen a la memòria colectiva. Entre aquests, no podien faltar els cabdills indis que van oposar-se a les tropes estatunidenques, com Toro Sentado o Gerónimo.

Precisament d’aquest últim parlarem al programa d’aquesta setmana.

Leave a Comment