266. Una tragèdia pintada: l’assassinat de Thomas Becket

Durant els anys centrals de l’edat mitjana, la relació entre l’Església i els diferents poders europeus no passava pel seu millor moment. En el rerefons, existia un fort conflicte entre el poder de l’imperi i les reialeses europees i el paper del Papat. Aquesta lluita va tenir molts episodis memorables: un d’ells el que ens ocuparà durant el programa d’avui: l’assassinat de l’arquebisbe de Canterbury, Thomas Becket, a mans d’uns cavallers partidaris d’Enric II, el rei d’Anglaterra.

Iglesias d'Egara. Abside de la iglesia de Santa María. Muerte de Santo Tomás Becket. Siglo XII.

L’assassinat, ocorregut dins la pròpia església de Canterbury va conmocionar la cristiandat europea. En només tres anys, l’arquebisbe va ser canonitzat i  el culte a Thomas Becket es va estendre per territoris ben diferents i el seu martiri va generar tot un seguit d’obres artístiques.

Un dels llocs on es va plasmar el martiri de Thomas Becket va ser dins l’església de Santa Maria d’Ègara, a Terrassa, en la forma d’unes pintures murals que avui dia encara es poden visitar, en un conjunt que ha estat admès per la UNESCO en la llista de propostes a formar part del Patrimoni de la Humanitat.

Leave a Comment