263. Animals fantàstics a l’edat mitjana i on trobar-los

Hi ha una constant en bona part de les ficcions fantàstiques de caire medievalitzant: la presència de monstres i d’animals fantàstics. Ja sigui que estem a la terra mitja, al món de dracs i masmorres, a una classe de màgia a Hogwarts, seguint la vida d’un caçador de monstres com Geralt de Rivia o immersos a les lluites de poder de Ponent, sembla que el factor sobrenatural acompanya qualsevol revival neomedieval.

Griu de San Pedro de Arlanza - monstres medievals

I això té la seva raó de ser. Les societats medievals agafaren l’herència clàssica dels bestiaris sobrenaturals i la refinaren fins a cotes insospitades. Allà on mirem, el simbolisme del fantàstic s’utilitzava com a metàfora per explicar el món. Sirenes, unicorns, grius, dracs i molts d’altres animals fantàstics formaven part del repertori mental dels homes i dones medievals.

Aquesta setmana intentarem apropar-nos a aquest fascinant món del bestiaris fantàstics.

Leave a Comment