217. Imperis de l’Àfrica Occidental (700-1591)

Podríem dir que al llarg dels segles a Àfrica l’han arrabassat inclús la Història. Els períodes anteriors a l’exploració, explotació i colonització europea del continent romanen poc estudiats i marginats dels temaris clàssics del món occidental. El període que tractarem avui correspon al sorgiment dels regnes més influents de tota l’Àfrica occidental, esdevenint imperis amb un enorme poder econòmic i cultural. Els Imperis de Ghana, Mali i Shongai se succeeixen històricament. Estem parlant d’Imperis de més de 20 milions de persones sent dels més grans en el seu moment històric. La seva influència i els rastres de l’organització sociopolítica han arribat fins als nostres dies ja que es conserven molt dels trets culturals i tradicions desenvolupades durant aquests períodes.

IMG-20190221-WA0007

Parlarem de Mansa Musa, potser l’home més ric de la història i de la ciutat quasi mítica de Tombouctú, amb una de les universitats més antigues del món i on cap europeu va aconseguir entrar i sortir amb vida fins al segle XIX. Parlarem de comerç trans-saharià, de manuscrits perduts i de tradició oral.

Amb aquesta explicació introductòria als Imperis d’Àfrica occidental volem endinsar-vos en una història una mica desconeguda, que encara manté moltes incògnites. Un exemple de tot allò que ens vàrem perdre a les nostres classes d’Història sigui a la secundària o a la facultat.

Leave a Comment