203. Els orígens de la Restauració borbònica (1874)

La Restauració borbònica va ser obra del polític malagueny Antonio Cánovas del Castillo, qui va concentrar tots els seus esforços en idear un sistema polític que tornés la Monarquia al centre de la política i la consolidés com a garant d’ordre i estabilitat. La Constitució de 1876 serà la carta magna que rubricarà aquest sistema que s’allargarà amb bona salut fins ben entrat el segle XX i que es basava en un sistema de partits de notables que van turnant-se en el poder, i en una xarxa de cacics locals i d’interessos clientelars que asseguressin el benestar dels negocis de l’elit i el falsejament de les eleccions.

canovas-sagasta

Avui coneixerem com van ser els inicis de la Restauració borbònica en la figura del rei Alfons XII i com Cánovas va aconseguir amb èxit consolidar de nou els Borbons al tron d’Espanya.

Leave a Comment