192 – La batalla de Liegnitz (1241)

Estem acostumats a sentir a dir que hi ha batalles que van canviar la història. El desembarcament de Normandia, la batalla d’Actium o la defensa de les Termòpiles són alguns dels exemples que s’acostumen a posar en aquest sentit. Batalles que, en virtut del seu desenllaç, van conformar un món diferent.

La batalla de la que parlarem avui, tot i ser una victòria espectacular per un dels dos bàndols enfrontats, no va suposar però cap capgirament de la situació política ni tampoc va ser capitalitzada pels vencedors.

040318-73-Mongol-Empire-History

Amb tot, la batalla de Liegnitz, l’estiu de 1241, va ser un dels xocs més violents que va viure l’Europa medieval. Va enfrontar la flor i nata de la cavalleria europea (la mateixa que portava dècades ensenyorint-se dels camps de batalla d’arreu del continent) amb l’exèrcit d’un dels imperis més poderosos de tota la història: l’imperi mongol.

Avui, per donar el tret de sortida a una nova temporada d’A les Portes de Troia, ens acostarem a aquesta batalla decisiva del segle XIII. Per fer-ho, intentarem explicar qui eren els mongols i com van plantar-se a les portes del continent europeu, i també intentarem conèixer quina era la situació en aquesta part de l’Europa del moment. Tot per entendre les causes i el desenvolupament de la batalla i per explicar les seves conseqüències. Com van arribar els mongols a posar sota setge la ciutat de Viena? Tot això i molt més al programa d’avui.

Leave a Comment