189. Els historiadors catalans del segle XVII

Sembla una ximpleria dir-ho però la història l’escriuen els historiadors. Són ells qui, a travès dels temes que trien, els enfocs que donen i els prejudicis que tenen sobre la vida, el món i la política, els que escriuen sobre el passat amb una visió interessada des del present. Per això és important tenir sempre al cap que, quan llegim l’obra d’un historiador, sigui Tucídides o el darrer supervendes internacional, estem davant d’una visió particular de les coses.

220px-CrònicaUniversal

Avui, tenint això al cap, parlarem dels historiadors del segle XVII que van escriure sobre la història de Catalunya. Potser no tenen el reconeixement que van tenir després d’ells els historiadors romàntics i de la Reinaxença, durant el segle XIX i principis del segle XX, però són, sens dubte, fonamentals per entendre com s’escrivia i es pensava la Història en un moment cabdal de la nostra història: el segle que va viure la Guerra dels Segadors i que es va veure abocat a la Guerra de Successió.

Leave a Comment