181. 700 anys de l’Arxiu de la Corona d’Aragó

Segurament algun cop us heu preguntant com fan els historiadors per apropar-se al passat i realitzar les seves recerques sobre, possem-hi, la Catalunya medieval.  Potser un dels elements més importants per bastir una recerca sobre el passat són els arxius històrics.

A Catalunya tenim la sort de comptar amb una gran quantitat de documents d’època, custodiats en diferents arxius públics i privats, laics o eclesiàstics, locals, comarcals o nacionals, que conformen l’esquelet de moltes de les recerques que es fan sobre el passat.

333px-Palau_del_Lloctinent_-_Pati_interior

En aquest sentit, l’Arxiu de la Corona d’Aragó és – mai millor dit – la joia de la Corona dels arxius catalans. Dins dels seus fons és conserven, entre d’altres, els documents generats pels comtes de Barcelona i reis d’Aragó i compta amb tal quantitat de registres seriats i documents diversos que és un dels arxius històrics més grans d’Europa i, també, dels més antics.

Avui, aprofitant que enguany es compleixen 700 anys des de la seva fundació, volem dedicar el programa a la història i al funcionament d’aquest arxiu.

Leave a Comment