178. Les ciutats del franquisme

L’evolució econòmica i social ens ha portat a què, avui dia, els grans nuclis on es concentra la població sigui a l’entorn del que coneixem com a ciutats, tot i que cada cop amb uns límits més indefinits pel creixement de la trama urbana.

Sant ildefons

Les ciutats perifèriques són aquelles que van sorgir en el context del creixement, gairebé sempre desendreçat, de les grans ciutats, al caliu d’unes necessitats marcades per l’agenda del creixement econòmic capitalista. A l’Espanya franquista van sorgir molts casos de ciutats perifèriques que van conformar en el seu sí veritables comunitats socials marcades pel predomini de la classe obrera i les seves regles socials. Més tard seran coneguts electoralment com a “cinturons vermells”.

Avui parlarem de sorgiment de les ciutats perifèriques durant el franquisme i parlarem del cas concret del barri de Sant Ildefons a Cornellà.

Leave a Comment