177. Les Cantigues de Santa Maria

Alfons X de Castella ha passat a la història amb el sobrenom de “el savi”. D’ell sempre se’ns explica la seva faceta cultural: l’escola de traductors de Toledo, els textos jurídics com Las Siete Partidas, els històrics com la Estoria de España o els lúdics com El libro de los Juegos, on parlava de coses com els jocs de daus o  dels escacs.

Entre tota aquesta munió d’obres hi ha una que destaca especialment per la seva excepcionalitat: les Cantigues de Santa Maria. Una col·lecció de cançons en honor de la Verge Maria i els seus miracles que és una de les recopilacions de música medieval més gran d’Europa: Més de quatre-centes peces on desfilen molts dels temes i tipus humans de l’època i que, a més a més, s’han conservat en cançoners profusament il·lustrats.

Avui intentarem entendre una mica millor què van ser aquestes Cantigues i què van significar dins del panorama musical i literari en el que van néixer.

Leave a Comment