168. El Toisó d’Or i els reis d’Aragó

El Toisó d’Or està d’actualitat. Ha passat de ser un mot conegut – com a molt – pels historiadors especial·litzats, a ocupar totes les portades dels diaris i de la premsa rosa. El motiu? que Felip VI d’Espanya ha nomenat, en el marc del seu cinquantè aniversari, un nou membre de l’Ordre: a la seva filla de dotze anys, la infanta Leonor. La imatge del pare entregant a la nena el collaret d’or – valorat en uns 50.000 euros – ha donat la volta al món, però… què és el Toisó d’Or?

250px-Armas_de_Alfonso_V_rey_de_Aragón

Poca gent aquests dies coneixia la història d’aquesta ordre de cavalleria europea que, des d’època moderna, està vinculada als reis espanyols. I menys gent encara sap que durant anys el rei d’Aragó va ser l’únic monarca europeu en ser membre d’aquesta odre i que les relacions entre els ducs de Borgonya i els reis d’Aragó van ser molt potents durant el segle XV.

Leave a Comment