153. Brut i els orígens mítics de Britània

La història de tota nació té els seus orígens mítics i tot mite té els seus herois. Ja siguin Zeus raptant a Europa, Otger Cataló i els seus nou barons de la fama, els herois grecs que van combatre sota les muralles de Troia, Eneas fugint de la ciutat i arribant a Itàlia o tants i tants d’altres exemples, el cert és que durant molt de temps les explicacions sobre els orígens dels territoris, regnes, pobles i accidents geogràfics s’han realitzat a través de la creació d’històries mítiques. Llegendes – erudites o populars – que expliquen el perquè dels noms i característiques actuals i que busquen explicar el present a través del passat.

Avui, ens aturarem en una d’aquestes històries llegendàries, la que vincula els orígens de l’illa de Britània a la ciutat de Troia i a un grapat de refugiats que van arribar a l’illa. D’on va sorgir aquesta història i per què es va creure que era una bona idea? Qui va aprofitar, també, per posar de nou en circulació personatges com el Mag Merlí, el rei Artur i el malvat Vortigern, que encara avui omplen les sales dels cinemes?

Intentarem respondre totes aquestes preguntes i algunes més al llarg del programa d’aquesta setmana.

Leave a Comment