148. El monestir femení de Sant Joan de les Abadesses (885-1017)

Les novel·les i el cinema han fet que tots tinguem una imatge formada sobre com eren els monestirs a l’Edat Mitjana. Ni que sigui a través de El Nom de la Rosa, tenim una idea al cap de com eren els monjos medievals. Però, els monjos que apareixen a la pel·lícula, ambientada en un monestir benedictí italià l’any 1327, eren representatius de tot el monacat medieval? Com eren, per exemple, els monestirs de dones a la Catalunya de l’any 900? Quelcom semblant o de ben diferent?Aquesta setmana ens endinsarem dins la història del monestir femení de Sant Joan de les Abadesses, a Ripoll, fundat l’any 885 pel comte Guifré i la seva dona, i que té una història ben particular: 1017 el Papat va ordenar el seu tancament i l’expulsió de la seva comunitat de monges, tot acusant-les de coses tan greus com prostitució i infanticidi.

Claustre_de_Sant_Joan_de_les_Abadesses

Com es va arribar a aquesta situació? Per què es va arribar a aquest punt?

Intentarem esbrinar una mica, just mil anys després, com funcionava el monestir i per què va ocórrer aquest fet, tan atípic respecte al que creiem sobre la vida monàstica.

Leave a Comment