136. Osama bin Laden, de milionari a terrorista

L’11 de setembre de 2001 ha quedat a la memòria col·lectiva d’Occident com el dia en què el món va canviar. L’atemptat contra les torres bessones de Nova York i d’altres punts dels Estats Units, com ara el Pentàgon, va donar el tret de sortida a un temps en què el terrorisme ha fet estralls a escala mundial. L’atemptat, a més, va suposar la intervenció armada dels Estats Units i dels seus aliats primer a l’Afganistan i després a l’Iraq, intervencions que van desestabilitzar un Pròxim i Mitjà Orient de per si ja inestable.

Bin-Laden

L’artífex de l’atemptat va ser Osama Bin Laden, el qual va convertir-se immediatament en l’home més buscat del món. El líder de l’organització terrorista Al-Qaida va esdevenir l’enemic número 1 dels Estats Units, tot i que en els seus orígens havia tingut una intensa relació amb el país que ara atacava. Els orígens de Bin Laden i de la seva organització terrorista cal buscar-los en la guerra entre la Unió Soviètica i l’Afganistan dels anys vuitanta. Va ser en aquells anys, lluitant contra els soviètics, quan Bin Laden va forjar-se un nom i va aprendre tot el què calia per combatre contra qui fos des de les ombres.

Avui, A les Portes de Troia, volem conèixer la història d’un dels personatges que han marcat el segle XXI. Per fer-ho caldrà tornar als seus orígens, força menys coneguts, però fonamentals per comprendre com un milionari saudí va esdevenir el terror del món occidental.

 

Leave a Comment