131. Ramon Mercader, l’home del piolet que va matar Trotsky

El segle XX no pot entendre’s sense la revolució russa, i aquesta sense el paper cabdal de tres personatges que han passat a la història pel seu protagonisme: Lenin, Stalin i Trotski. Així i tot, Lev Trotski va gaudir poc temps l’èxit revolucionari, ja que les desavinences amb l’ordre establert a la URSS amb Stalin van fer que acabés abandonant el país i morís assassinat. I el seu botxí va ser, ni més ni menys que un català, Ramon Mercader.

14371499391058

Fill d’una família acomodada, Ramon va viure una infància turbulenta quan la seva família va caure en desgràcia. La seva mare Caritat Mercader va polititzar-se fortament cap els anys vint i trenta del segle XX, i el seu fill Ramon va seguir un camí similar. Al final, durant la guerra civil, Ramon Mercader va esdevenir un agent soviètic que va tenir un protagonisme destacat en la mort de Trotski, esdevenint heroi de la Unió Soviètica.

Avui volem conèixer de primera mà qui era Ramon Mercader i com va arribar a convertir-se en l’assassí del piolet. Era un stalinista de soca-rel? O bé van ser els esdeveniments els que van acabar conduïnt un jove polititzat a matar Trotsky? Aquestes preguntes i moltes més les respondrem al programa d’avui.

Leave a Comment