122. La Batalla de Carrhae (53 aC)

Estem acostumats a veure en Roma el gran focus militar de l’Antiguitat. Si pensem en un imperi, Roma i les seves conquestes són el primer que ens ve al cap: els amos del món. Però aquesta idea deixa fora d’escena alguns dels enemics més insistents de la supremacia romana. Els cartaginesos van ser els primers, però no els únics. A la frontera est del món grecorromà, a l’actual Iran, hi havia un poder que rivalitzava amb el de la república romana: el dels parts. Un imperi que durant més de tres segles serà l’enemic a batre pels romans en el món oriental i que els va infligir dures derrotes.

parthian_cataphracts

Una d’aquestes derrotes, potser de les més dures, serà la que ens ocupi avui. Prop de la localitat de Carrhae, l’actual Harrán, a la frontera actual de Turquia amb Iran, a un lloc estratègic des de feia mil·lenis, set legions romanes comanades per Marc Licini Cras es van enfrontar a un destacament de genets parts. El resultat va ser un desastre per a les tropes romanes.

Però, qui eren els parts? Quina era la situació de Roma en aquells anys i quines van ser les conseqüències d’aquesta gran derrota?

Leave a Comment