121. El retorn de Tarradellas i la recuperació de la Generalitat (1977)

Vist en perspectiva, ens pot semblar que la recuperació de la Generalitat de Catalunya durant l’anomenada Transició Espanyola va ser un pas més cap a la normalitat democràtica, quelcom que es va aconseguir de manera senzilla i gairebé natural. Res més lluny de la realitat. Després de les primeres eleccions democràtiques postfranquistes el 1977, el president Tarradellas seguia encara a l’exili i la recuperació de la Generalitat era un projecte gairebé utòpic fins i tot per catalanistes com ara Jordi Pujol. L’oferta de Suárez, inicialment, només preveia la delegació d’alguns serveis d’administració territorial a Catalunya, lluny de l’antic projecte d’Estatut i de Generalitat republicana.

josep-tarradellas-adolfo-suarez-octubre-1977-dia-toma-posesion-como-presidente-generalitat-1461093865013

Tot va canviar, però, a partir del retorn del president. A mitjan del mateix 1977, Suárez i Tarradellas es van reunir i no sense esforços, Catalunya va recuperar Generalitat i president. Les negociacions van ser extremadament complexes, molt més del què els mateixos protagonistes d’aquelles trobades van afirmar en el seu moment.

Avui, a les Portes de Troia, volem recuperar la història d’aquella segona meitat de l’any 77 per conèixer de primera mà les negociacions entre Tarradellas i Súarez i per entendre com es va recuperar la Generalitat fins i tot abans de la mateixa constitució del 78.

Troians de Catalunya, ja som aquí.

Leave a Comment