119. 1933, l’any del salt a la modernitat d’Andorra

Entre les dates clau de la història d’Andorra, una de les més destacades és l’any 1933. Aquell any, un seguit de fets van marcar l’inici d’un procés modernitzador a Andorra, fins al punt que la realitat actual del país dels Pirineus s’explica en bona mesura pels avatars d’aquell any. D’una banda, la construcció de FHASA (Forces hidroelèctriques d’Andorra) estava en ple apogeu, fet que suposava la creació d’infraestructures pel país, però també l’arribada de molts cenetistes que aviat alterarien la vida de les valls. Al mateix temps, alguns sectors propugnaven una major democratització i modernització institucional, un procés quasi revolucionari que va acabar amb l’arribada d’un contingent de la Gendarmeria francesa a Andorra aquell mateix any.

Casa de la Vall - Andorra

Al final, aquests moviments van donar lloc a una petita reforma i a unes eleccions democràtiques, al mateix temps que s’assentaven les bases pel creixement demogràfic gràcies a la immigració i al propi creixement intern. La Guerra Civil espanyola i la 2a Cuerra Mundial convertirien Andorra en un lloc de refugi i, després, en un lloc on comprar productes que no es trobaven a les llars espanyoles.

Avui volem conèixer aquesta transformació del 1933 que va portar a Andorra a ser portada de molts mitjans internacionals, fins i tot a la premsa dels Estats Units. I en tot això què hi pintava Boris I, rei d’Andorra? Totes aquestes qüestions i moltes més les desvetllarem al programa d’avui.

Leave a Comment