111. La Guerra Social a Roma

De la història de Roma sovint en coneixem les grans conquestes o les grans batalles contra els bàrbars de més enllà del limes. Però Roma també va tenir conflictes interns importants com ara guerres civils que van enfrontar diverses faccions en el si de l’imperi. I fins i tot abans de l’època imperial Roma, en temps de la república, ja havia viscut rivalitats internes com la què coneixerem avui, la guerra social.

Aquest conflicte, de principis del segle I abans de Crist, va enfrontar Roma als seus aliats de la península itàlica, fonamentalment per la qüestió de la ciutadania. L’enfrontament va derivar en la separació dels aliats de Roma i la creació d’una república i un senat autònom, i malgrat que la república romana ho va voler evitar, en primera instància va patir alguna derrota que no li augurava un futur pròsper.

200px-spqrstone

Des de la nostra visió actual, sabem que Roma va sobreviure i que va acabar imposant-se de nou a tota la península itàlica. Però, com ho va fer? En què va consistir la guerra social? Els aliats italians van sortir-ne be parats? De totes aquestes qüestions i moltes més en parlarem al programa d’avui.

Leave a Comment