107. La Batalla d’Stalingrad (Gran Guerra Patria I)

La batalla de la ciutat d’Stalingrad va durar des de l’agost de 1942 fins el febrer de 1943. Van ser sis mesos amb el món pendent del desenllaç de l’enfrontament que es lliurava a la ciutat de la llera del riu Volga. Una batalla decisiva en el curs de la Gran Guerra Pàtria russa, que va començar amb l’Operació Barbarroja el juny de 1941 i va acabar amb la capitulació dels nazis a Berlín el 9 de maig de 1945.

A Stalingrad es van donar diverses batalles en una: la lluita del III Reich contra la Unió Soviètica, la lluita de Hitler contra Stalin i la ciutat que portava el seu nom, la lluita ideològica entre feixisme i comunisme… però durant aquests mesos de dur enfrontament, el dia a dia el protagonitzaven el general Paulus, cap del VI Exèrcit alemany, i el general Chuikov, al capdavant del 62è exèrcit de l’Exèrcit Roig.

los-nic3b1os-danzantes-de-stalingrado

La lluita pel control del marge occidental del Volga ha esdevingut un dels capítols més emblemàtics de la història militar. Però Stalingrad, un dels punts més calents de tot el segle XX, també és un dels episodis històrics on la barbàrie de la guerra ha arribat a cotes d’enorme crueltat.

Avui comencem una sèrie d’episodis de “A les portes de Troia” dedicats a la Gran Guerra Pàtria. Des de Barbaroja fins a Berlín, passant pel capítol d’avui, la batalla d’Stalingrad.

 

Leave a Comment