105. La batalla de Hattin (1187)

El 4 de juliol de 1187 és un dia marcat a foc dins la història de les Croades. En aquella calurosa jornada d’estiu es va produir una de les batalles més decisives de totes les batalles que es van donar entre cristians i musulmans al llarg dels doscent anys de presència croada a la zona.  Els contendents no podien ser més dispars. D’una banda, un regne de Jerusalem en hores baixes, a causa de les disputes dinàstiques i els interessos enfrontats dels diferents bàndols de nobles que competien pel control del territori. De l’altra, un Islam triomfant encarnat en la figura de Saladí, home d’èxit i estratega brillant que havia aconseguit situar-se com a referent espiritual i militar a Egipte i Síria. En mig un territori desitjat per ambdues parts i una ciutat, Jerusalem, d’importància religiosa i cultural per a tothom.

300px-gustave_dore-_battle_of_hattin

Aquella calurosa jornada a les Banyes de Hattin va marcar el punt d’inflexió en les relacions entre cristians i musulmans de Terra Santa i va estar a punt d’esmicolar el somni croat que, desde feia tres generacions, havia encadilat als nobles i cavallers europeus. Què va passar a Hattin? Quins enemics es van enfrontar? Per què? Quines van ser les seves conseqüències?

Leave a Comment