98. Europa oriental al segle XX

En sabem prou de la història de l’Europa de l’est? Per la majoria de nosaltres, la resposta a aquesta pregunta segurament és “no”. És veritat que hem sentit a parlar de la invasió nazi de l’Europa oriental durant la segona guerra mundial, dels països comunistes de la regió, de la guerra dels Balcans o, més recentment, del conflicte ucrainès. Però això són fets concrets de la història d’un territori molt ampli que per nosaltres és molt desconegut. Sovint els països d’aquesta zona són mirats per sobre de l’espatlla per part de l’Europa occidental i tot i formar part del projecte de la Unió Europea, sembla que siguin estats de segona.

Josip_Broz_Tito_uniform_portrait

Aquesta zona d’Europa ha viscut els grans moments de la història del contient, des de l’arribada dels turcs a les portes de Viena al segle XVI fins a l’arribada de milers de refugiats a dia d’avui, passant per la desaparició dels antics imperis, el naixement dels nacionalismes, les guerres mundials o l’expansió territorial de la URSS. Avui volem aproximar-nos a la història d’aquest territori per entendre perquè els refugiats han vist frenada la seva arribada a Europa en aquesta regió, però també per saber quina és la realitat d’aquesta Europa desconeguda.

Leave a Comment