93. El procés d’independència d’Irlanda

A l’abril de 1916 es va produir el cèlebre alçament de Pasqua, una revolta que donava el tret de sortida al procés d’independència d’Irlanda. Durant anys i segles, la monarquia britànica havia tractat els irlandesos com a ciutadans de segona, mentre que colonitzava l’illa amb immigrants vinguts d’Anglaterra i d’Escocia. Aprofitant el context de la primera guerra mundial, els irlandesos es van alçar per intentar aconseguir la independència de la seva terra. Així, durant la segona i tercera dècades del segle XX, Irlanda començava un procés d’independència que culminaria, anys més tard, en la proclamació de la República d’Irlanda.

Alçament de Pasqua

Més que el resultat, avui volem conèixer perquè un territori súbdit de la monarquia britànica va iniciar un procés d’independència per emancipar-se’n i com finalment ho va aconseguir. Volem saber quins eren els problemes estructurals que patia l’illa, quines eren les bases del moviment independentista, què va ser l’alçament de Pasqua i quines conseqüències va tenir. Tot això per entenendre com Irlanda es va independitzar i perquè, al nord de l’illa, hi ha aquell petit territori conegut com a Irlanda del Nord. Totes aquestes qüestions i moltes més, al programa d’aquesta setmana.

Leave a Comment