92. La batalla de Gettysburg (1863)

Entre l’1 i el 3 de juliol de 1863 va tenir lloc a Gettysburg, una petita localitat de Pensilvània, la batalla més multitudinària de la història a territori estadounidenca. Més de 160.000 homes, dels quals van morir més de 50.000, van enfrontar-se durant tres dies en un xoc que va canviar el rumb de la guerra civil. Aquest conflicte feia ja dos anys que havia partit el país en dos i l’enfrontava de nord a sud, en una lluita que no era només per l’abolició o manteniment de l’esclavitut sinó que era la disputa entre dos models ben diferents tant social com econòmicament.

Gettysburg

Gettysburg va suposar la peça clau en el desenvolupament de la guerra. Per primer cop els exèrcits del sud, comandats pel general Lee, van ser derrotats sense paliatius pel Nord. Amb el gran vessament de sant d’aquells dies de principis de juliol s’encetava la reunificació dels estats units d’amèrica, sota la batuta dels estats industrialitzats del nord.

Leave a Comment