90. Ermessenda de Carcassona

Ermessenda de Carcassona és una de les dones més conegudes de la història de Catalunya. Casada amb el comte Ramon Borrell de Barcelona, la comtessa Ermessenda va actuar de regent dels comtats del seu marit en dues ocasions, i va ser comtessa privativa de Girona fins a la seva mort. La seva trajectòria va convertir-la en una figura històrica destacada i molt estudiada per la historiografia, tant la centrada en la història medieval de Catalunya com la referent a la història de les dones. Fins i tot, fa uns anys, TV3 va dedicar-li una petita sèrie de dos capítols emesa en prime time.

Ermessenda a Girona

Sepulcre d’Ermessenda a la Catedral de Girona (Guillem Morei, 1385)

 

Aquest interès per Ermessenda ha generat un mite al voltant de la seva figura que pot haver provocat una excessiva exaltació del personatge. Avui A les Portes de Troia volem conèixer qui era aquesta comtessa, quins van ser els seus èxits i fracassos i quin llegat va deixar. Volem anar més enllà del mite i conèixer la història real d’Ermessenda de Carcassona. Realment va ser una figura tant transcendent? Va ser una dona única del seu temps, o n’hi ha d’altres com ella que no han passat a la història de la mateixa manera?

Leave a Comment